Ar vitaminai visada naudingi?

Ar vitaminai visada naudingi? 


Ar vitaminai visada naudingi

Vitaminų nauda niekas net neabejoja. Tačiau ne visi vitaminai yra vienodai naudingi. Sveikos gyvensenos adeptai teigia, jog pagrindinis vitaminų šaltinis turėtų būti maistas, o ne tabletė. Kodėl? Su maistu gaunami vitaminai yra įsisavinami natūraliai, nes nėra sintetinės kristalinės formos. Jų neperdozuosite, nebent maitintumėtės tik vienu maisto produktu- pavyzdžiui morkomis (patikėkite, pasitaiko ir taip). Mūsų organizmas lengvai atpažįsta maiste esančius vitaminus. Tuo tarpu sintetiniai vitaminai yra įsisavinami ne visada ir jų vartojimas ne visada garantuoja, jog būsite apsaugoti nuo vitamino trūkumo. Kai kurie sintetiniai vitaminai gali būti pavojingi, jeigu jų dozė bus pernelyg didelė. Natūralūs  su maistu gaunami vitaminai  mūsų organizme atlieka daug darbų, tačiau jie nėra tokie aktyvūs kaip sintetiniai. Maiste aptinkamos dozės nėra labai didelės ir mūsų organizmas pirmiausia juos atpažįsta kaip maisto produktą. Tuo tarpu sintetiniai vitaminai nors juos ir lengva pagaminti, yra šiek tiek skirtingos erdvinės struktūros, todėl organizmas juos įsisavina šiek tiek skirtingai. Visų sintetinių vitaminų gamybai naudojamos agresyvios cheminės medžiagos. Šiuo metu pradedama domėtis ar iš tikrųjų sintetiniai vitaminai yra tokie veiksmingi.

Kokius sintetinius vitaminus reikėtų vartoti atsargiau?
Vitaminas A 

Šio vitamino reikia visiems. Tačiau yra nustatyta, jog suvartojant daugiau nei 10 000 TV vitamino A per dieną padidėja apsigimimų skaičius. Manoma, jog pernelyg didelės vitamino A dozės susilpnina vitamino E įsisavinimą.

Vitaminas B1

Šis vitaminas dar vadinamas Tiamino hidrochloridu arba Tiamino mononitratu. Sintetinis vitaminas B1  yra gaminamas iš anglies dervos apdorojant ją tam tikrais chemikalais.

Vitaminas B3

Sintetinė vitamino B3 forma yra vadinama niacinamidu arba nikotinamidu. Vitamino gamybos metu yra naudojamas formaldehidas ir amoniakas.

Vitaminas B5

Sintetinė šio vitamino forma yra vadinama pantotenine rūgštimi. Jo gamybos metu yra naudojamas formaldehidas. Formaldehidas taip pat naudojamas gaminant  sintetinius vitaminus B6 ir B9.

Vitaminas B9

Šio vitamino gamybai yra naudojamas formaldehidas.

Vitaminas B12

Vitaminas išgaunamas rūgimo procesų metu, tačiau į rūgimo produktus pridedama ciano rūgšties.

Vitaminas C

Sintetinis šio vitamino analogas veikia silpniau nei natūralus su maistu gaunamas vitaminas.

Vitaminas D

Sintetinis vitaminas D veikia silpniau.

Vitaminas E

Yra įrodyta, jog sintetinis vitaminas E yra du kartus silpniau veikianti medžiaga nei natūralus vitaminas E.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *