Kaip pagerinti virškinimą?

Kaip pagerinti virškinimą? 

Luizos Hay patarimai – arba kaip elgtis kai skrandis nenori virškinti?
Kaip pagerinti virskinima

Gerai virškinantis skrandis, be priekaištų dirbantis žarnynas, reguliarus tuštinimasis yra geros sveikatos ženklas. Tačiau skubėdami, nervindamiesi, valgydami bet kur kur bet kaip ilgainiui išbalansuojame gerai suteptą mūsų organizmo vidinį laikrodį. Nenuostabu, jog mūsų kūnas pradeda atsakyti rėmeniu, vidurių užkietėjimu, išpūstais viduriais. Šiuos negalavimus ilgainiui galime išgydyti sutvarkę savo gyvenimo būdą. Tačiau tam reikia laiko. Kartais jo prireikia nemažai. O kaip mes galime patys greitai sau padėti?

Mylinčios dietos kūrėja Luiza Hay siūlo vadovautis šiomis sveiko proto taisyklėmis, kurios padės jūsų kūnui susivokti kas vyksta ne taip.

Greitoji pagalba virškinimui sureguliuoti

1. Pasilepinkite mineralinėje vonioje:

Ją pasiruošti labai paprasta. Į vonią prisileiskite šilto vandens. Šiltame vandenyje ištirpinkite nuo 1/2 iki 1 puodelio magnio arba kitaip dar vadinamos Epsomo druskos. Neturite magnio druskos- naudokite jūros druską. Geriau pasijusite jeigu į šią vonią įpilsite puodelį naminio obuolių acto arba saukelę maltų jūros dumblių.

2. Pagelbėkite sau virškinimo fermentais

Šie fermentai paprastai vartojami valgio metu. Juos gali išrašyti jus gydantis gydytojas.

3. Pasirūpinkite savo žarnyne gyvenančiomis bakterijomis

Pradėkite vartoti probiotikus. Probiotikų yra rūgštaus pieno gėrimuose, natūraliuose jogurtuose. Jų galima nusipirkti ir vaistinėse.

Pasitikrinkite ar jūsų skrandžiui pakanka rūgšties

Geriausia tai padaryti išsityrus pas gydytoją. Tačiau orientacinį tyrimą galite atlikti ir patys (pastaba, jokiu būdu nedarytkite to, jeigu sergate žarnyno opalige ar virškinimo trakto susirgimais).

Iš ryto tik atsikėlę išgerkite stiklinę gėrimo, kurį pasigaminti visai paprastai. 180 ml vandens ir jame ištirpinkite 1/4 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos. Jeigu neatsirūgsite per 5 minutes, – visai gali būti, jog jūsų skrandis išskiria pernelyg mažai druskos.

Kaip jūs galite padidinti savo skrandžio rūgštingumą natūraliomis priemonėmis?

  • Likus 15 minučių iki valgio išgerkite stiklinę vandens su šviežiai spaustomis pusės citrinos sultimis.  Jei neturite citrinos  į stiklinė vandens įpilkite 1 valgomąjį šaukštą natūralaus obuolių acto.
  • Valgykite kartumynus- salotas su pienių lapais ir arugula.
  • Gydytojui paskyrus, galite vartoti druskos rūgšties pakaitalus. Jie paprastai vartojami tik su gydytojo nurodymu ir pagal jo rekomendacijas.

Ką galite valgyti kai skrandis nevirškina?

Geriausia būtų leisti skrandžiui truputį pailsėti ir papasninkauti. Gydytojai tikina, jog per savaitę visiems vertėtų pasninkauti bent 1-2 dienas.  Jeigu sergate ūmiomis arba lėtinėmis ligomis, laukiatės mažylio ar maitinate krūtimi- prieš pradedant daryti iškrovos dienas reikėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju arba dietologu. Taip jūs leisite savo virškinimo sistemai atsigauti nuo pastovaus varginančio darbo.

Nuo seno pastebėta, jog susidūrus su skrandžio nevirškinimu skrandžiui atsigauti padeda kiselius,lengva ant vandens virta košė , tinka liesa virta mėsa ar  garuose virta liesa žuvis. Šviežių daržovių reikėtų vengti. Geriau jas virti ar troškinti. Taip pat kelias dienas reikėtų vengti pieno ir jo produktų, keptų, riebių ir aštrių patiekalų.

Kaip valgyti, kad skrandis virškintų geriau?

Valgykite dažniau ir po mažiau

Išmokite valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis- ir jūsų skrandis tikrai pasakys ačiū. Gydytojai rekomenduoja per dieną valgyti 4-5 kartus, tačiau nedidelėmis porcijomis. Gamtos mums duotas maisto porcijos matas yra mūsų sauja. Per kartą nereikėtų suvalgyti daugiau maisto nei telpa į mūsų rieškučias. Nuo stalo verta pakilti tuomet, kai alkis jau nebevargina, tačiau dar jaučiate, jog pilnai nepasisotinote. Persivalgymas tikrai nepalengvins jūsų skrandžio veiklos.

Valgydami nesiblaškykite

Seniau būdavo įprasta, jog prie stalo susėda visa šeima. Valgio metu nebūdavo žiūrimas televizorius, skaitomi laikraščiai ar dirbami pašaliniai darbai. Valgis turi teikti malonumą ir akims ir kūnui. Todėl sėskite prie stalo tik gerai nusiteikę ir nespręskite prie jo jokių nesutarimų ar darbo reikalų. Laikykite valgymą mažomis asmeninėmis atostogomis- tik nuo Jūsų pačių priklausys kaip jūs šias atostogas praleisite.

Atraskite prieskonius

Virškinimą skatina įvairūs prieskoniai- net tokie populiarūs kaip cinamonas, krapai, bazilikas, lauro lapai. Skrandžio veiklą labai skatina pankoliai.

Cinamono gėrimas virškinimui pagerinti

Jeigu dažnokai jaučiate sunkumą skrandyje, cinamono arbata gali ateiti į pagalbą.  Ją pasiruošite visiškai nesunkiai – 1 desertinį šaukštelį cinamono miltelių reikia užplikyti 250 ml verdančio vandens ir  dar pavirti  ant mažos ugnies  apie 5 minutes. Ji yra geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3 arba 4 kartus per dieną,  30–45 minutes prieš valgį. Savijauta pagerėja maždaug po 2 savaičių.

Pankolių ištrauka virškinimui pagerinti

50 g pankolių užpilama 2 litrais vandens ir verdama ant lėtos ugnies apie 30 minučių. Po to nukošiama ir atvėsinama. Šį nuovirą paprastai rekomenduoja gerti 3-4 x per dieną po  50 ml, likus pusvalandžiui iki valgio. Pankolių nuovirą reikėtų gerti ne ilgiau  20 dienų

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *