Kad pieno produktai išliktų ilgiau

Ką daryti, kad pieno produktai išliktų ilgiau? 


Kad pieno produktai isliktu ilgiau

Ką daryti kad pienas neprisviltų ir neišbėgtų?

Kad virinant pienas neišbėgtų iš puodo pakanka puodą sutepti sviestu. Prieš virdami pieną, puodo šonus virš pienuko patepkite sviestu, tuomet pienas tikrai neišbėgs.

Kaip panaikinti prisvilusio pieno kvapą?

Žinau du būdus, – abudu veikia.

Pirmiausia reikėtų atšaldyti pieną. Jį geriausia įstatyti į indą su šaltu vandeniu, o į prisvilusį  pieną
įberkite žiupsnelį druskos. Išmaišykite druską- nemalonus skonis turėtų išnykti,

Prisvilusio pieno kvapas taip pat  išnyks , jeigu jį iš karto perpilsite į kitą indą, o patį pieną uždengsite drėgna servetėle.

Ką daryti, kad pienas nesugižtų?

Jeigu atostogaujate kaime ar gamtoje ir neturite šaldytuvo, pieną galite išlaikyti ilgiau, tik reikia pasistengti.  Kad šviežias pienas sugižtų,  jį reikia supilti į emaliuotą puodą ir įstatyto į šaltą vandenį. O puodą, kuriame laikote pienąreikia uždengti švaria skepetaite taip, kad jos kraštai mirktų šaltame vandenyje.

Kuo šaltesnė aplinkos temperatūra, – tuo ilgiau išlaikysite pieną šviežią.

  • Kai aplinkos temperatūra 15 C- pienas išlieka šviežias iki 12 valandų.
  • Kai aplinkos temperatūra 10C – pieną galite išlaikyti iki 10 parų

Pienas taip pat ilgiau išsilaikys, jeigu jį paprasčiausiai pasaldinsite cukrumi. Vienam litrui pieno imamas vienas valgomasis šaukštas cukraus.

Pieną taip pat ilgiau išlaikysite šviežią, jeigu į jį įbersite žiupsnelį valgomosios sodos (ant peilio galiuko).

Jeigu labai karšta, o šaldytuvo nėra- pieną užvirinkite su vienu šaukštu cukraus. Tą patį pakartokite po 10-12 valandų.

Pienas taip pat ilgiau išliks šviežias net kelias dienas, jeigu į indą su pienu įmesite vieną arba du šviežio krieno lapus.

Kaitintas pienas

Pieną galite kaitinti orkaitėje- jis įgis rusvą putelę ir taps gražios gelsvos spalvos. Paprastai pienas orkaitėje kaitinamas ant mažos ugnies,- maždaug vieną valandą. Taip pakaitinus pieną nugaruoja dalis vandens ir padidėja jo riebumas. Tokį pieną seniau siūlydavo gert tiems, kurie nemėgsta šviežio pieno.

Ką daryti jeigu varškė labai rūgšti?
  • Jeigu varškė labai rūgšti, jos skonį pagerinsite
    užpylę ją šviežiu pienu. Tokią pienu užpiltą varškę reikia palaikyti vieną  valandą, po to sudėti į marlę ir nusunkti. Varškė bus tikrai skani ir neberūgšti.

Kaip saugoti sviestaKaip saugoti sviestą?

  • Pasigaminkite lydyto sviesto. Lydytas sviestas ilgiau negenda.
Kaip pasigaminti lydytą sviestą?

Lydytam sviestui gaminti yra imama ketvirtadalis viso jo svorio vandens. (Pavyzdžiui  2 kg šviežio sviesto imama  ne mažiau kaip pusė litro vandens). Vandenį reikia užvirti ir šiek tiek ataušinti. Po to sudėti sviestą ir jį pasūdyti  (vienam kg sviesto imama 30-50 g druskos). Ištirpusį sviestą įkaitinti  iki 60-70 laipsnių ir toje temperatūroje laikyti tol, kol jis nuskaidrėja ir pasidaro aiškiai permatomas. Pravėsęs iki 40-50 laipsnių sviestas (kaip ir uogienės) supilstomas į paruoštus stiklainius ir sandariai uždengiamas dangteliais. Sviestą į stiklainius reikia pilti labai atsargiai, kad į juos nepatektų apačioje esančių nuosėdų ir vandens.

  • Sviestą būtina laikyti saulės neperšviečiamame inde.
  • Sviestas karštame ore netirps ilgiau, jeigu sviestinę įvyniosite į drobę, suvilgytą sūriame vandenyje.
  • Jeigu iškylaujate- į stiklainėlį įpilkite vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir įdėkite sviesto gabalą. Sviestas netirps ilgiau.
  • Jeigu sviestą reikia išlaikyti ilgiau, jį taip pat išsaugosite su vyno akmens rūgštimi. 6 litrams vandens imamas 1 valgomasis šaukštas vyno akmens rūgšties. Į šį vandenį dėkite sviestą saugojimui. Vandenį būtina dažnai keisti. Žiemą- kas 4-5 dienas, o vasarą kas dieną.  Žiemą taip sviestą išlaikysite šviežią iki 2 mėnesių. Vasarą- iki 1 mėnesio.
Kaip lengviau sutarkuoti sūrį?

Prieš tarkuodami sūrį , tarką patepkite aliejumi.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *