Kuo užgerti vaistus?

Kuo užgerti vaistus, kad nepakenktume sveikatai?


Kuo uzgerti vaistus

Kartais gydytojas paskiria gydymą, tačiau sveikstame lėtai ir sunkiai. Kaltiname vaistų gamintojus, gydytojus, vaisto kokybę. Tačiau neretai nesusimąstome- ar teisingai šiuos vaistus užgėrėme. Pasirodo, jog tam,kad vaistai veiktų taip, kaip jie turi veikti, turime juos užgerti tam tikros terpės skysčiais. Kitaip jie suirs jūsų virškinamajame trakte.

Pienas

Puikus sveikatą taisantis maisto produktas. Tačiau jis visiškai netinka vartojantiems kai kuriuos vaistus. Iš tikrųjų dar visai neseniai pieną naudodavo kaip priešnuodį, nes jis sugeba surišti daugelį toksinų.

Kai kuriuos vaistus pienas padės įsisavinti lengviau

Kokius? Riebaluose tirpstančius vitaminus A, D,E, K.  Iš tikrųjų, vartojant kai kuriuos vaistus, pieną gerti tiesiog būtina,- nes jis apsaugo jautrią skrandžio gleivinę nuo ardančio vaistų poveikio sudarydamas apsauginį sluoksnį ant skrandžio gleivinės paviršiaus. Prie tokių vaistų priskiriami aspirinas, jodo preparatai, prednizolonas, loperamidas, indometacinas.

Kokių vaistų negalima užgerti pienu?

Tačiau daugelio vaistų negalima gerti kartu su pienu. Ypač antibiotikų- tetraciklino ir doksiciklino. Piene esantys kalcio jonai suriša antibiotikus ir dėl to organizmas jų neįsisavina. Pieno negalima vartoti kartu su geležies preparatais. Taigi, valgėte košę su pienu- geležies preparatus išgerkite bent po dviejų valandų.

Pienu negalima užgerti vaistų, kurie yra padengti rūgštims atsparia plėvele. Pienas ją tiesiog suardo, todėl preparatas ištirpsta ne toje vietoje kurioje turėtų ištirpti. Tai yra jis suardomas skrandyje. Vaistas tiesiog neveiks. Su pienu taip pat nedraugauja ir virškinimą reguliuojantys vaistai – bisakodilis, pankreatinas. Jie tiesiog suardomi skrandyje.

Kava ir arbata

Ir kava ir arbata turėtų būti priskiriami vaistingųjų gėrimų grupei. Jose yra stipriai veikiančių medžiagų – taninų ir kofeino. Tai ne tik stipriai veikiančios medžiagos. Jos sugeba reaguoti su vaistais.

Arbatoje esantys taninai jungiasi su kai kuriomis vaistinėmis medžiagomis ir dėl to negali būti įsiurbiami į kraują. Todėl arbata nereikėtų užgerti geležies preparatų,- jie tiesiog bus pašalinti lauk ir neįsiurbti. Arbata negalima užgerti kodeino, eufilino ir širdį veikiančių glikozidų.

Nieko blogo neatsitiks, jeigu arbata užgersite sulfanilamidus, ibuprofeną ir indometaciną.

Arbata taip pat negalima užgerti kontraceptinių tablečių. Nuo nepageidaujamo nėštumo jos gal ir apsaugos, tačiau jų poveikis tikrai susilpnės. Tačiau jeigu kontraceptines tabletes užgersite kavos puodeliu- jų poveikis bus stipresnis.

Kavos taip pat nereikėtų gerti vartojantiems širdies veiklą ir kraujospūdį reguliuojančius preparatus. Šie vaistai nedraugauja su kofeinu ir gali netgi veikti žalingai.

Kava gali prailginti nuskausminančių vaistų poveikį, ypač paracetamolio, natrio metamizolio, aspirino. Vėlgi, užgerkite šiuos vaistus kava tik tuo atveju, jeigu jūsų arterinis kraujospūdis yra normalus.

Kavos nereikėtų vartoti jeigu vartojate miegą reguliuojančius vaistus. Užgerti kava jie gali tiesiog neveikti.

Vaisių sultys

Ko gero visi girdėjo, jog greipfrutų sulčių negalima gerti jeigu vartojate kai kuriuos vaistus. Nes šios sultys sustiprina pašalinį vaistų poveikį. Panašiai, tačiau silpniau veikia ir apelsinų sultys. Todėl šiomis sultimis vaistų užgerti nereikėtų.

Ypač negerai veiks apelsinų sultys užgertos kartu su aspirinu. Regis nieko čia blogo- sultys ir aspirinas yra rūgštys. Tačiau šis derinys gali stipriai pakenkti skrandžio gleivinei. Apelsinų sulčių taip pat negalima gerti kartu su skrandžio rūgštingumą reguliuojančiais preparatais. Jos tiesiog neutralizuos šiuos preparatus ir jie neveiks.

Sultimis taip pat nereikėtų užgerti ir šarminių vaistų- pavyzdžiui sulfanilamidų. Jie sureaguos vieni su kitais ir vaistas tiesiog neveiks.

Spanguolių sulčių negalima gerti jeigu vartojate kraują skystinantį vaistą- varfariną. Galite stipriai nukraujuoti.

Sultys taip pat pablogins tokių antibiotikų kaip azitromicinas ir ampicilinas poveikį. Tačiau sultimis galite užgerti natrio metamizolį, furaginą, ibuprofeną ir paracetamolį.

Pomidorų sultyse esanti folinė rūgštis gali sureaguoti su sulfanilamidais, dėl ko vaisto veikimas susilpnės.

Ananasų ir vynuogių sulčių negalima gerti su psichiką stimuliuojančiais vaistais- galite iššaukti ryškų kraujospūdžio padidėjimą ir hipertoninę krizę

Mineralinis vanduo ir gazuoti gėrimai

Šarminiu mineraliniu vandeniu (pvz. Jesentuki No4, No17 ) galima užgerti antibiotikus ir sulfanilamidus. Taip vaistai ne tik veiks ilgiau, tačiau bus lengviau pašalinti iš jūsų organizmo.

Gazuoti gėrimai (koka kola, fanta) taip pat neturėtų būti vartojami kartu su vaistais. Jie dirgina skrandį, todėl suerzins ir taip jautrią skrandžio gleivinę. Šiuose gėrimuose esantys kalcio ir geležies jonai gali susijungti su vaistų veikliosiomis medžiagomis, dėl ko vaistai tiesiog neveiks.

Alkoholis

Tikrai netinka vartoti su jokiais vaistais. Jeigu alkoholį vartosite kartu su aspirinu- galite prisižaisti iki skrandžio opos. Jeigu alkoholiu užgersite cukraus kiekį reguliuojančius vaistus- galite patekti ligoninėn staigiai kritus cukraus kiekiui kraujyje. Alkoholio negalima vartoti jeigu vartojate efedriną, eufiliną, peršalimą gydančius vaistus. Toks derinys gali iššaukti ryškų kraujospūdžio padidėjimą. Kraujagysles sutraukiantys preparatai vartojami kartu su alkoholiniais gėrimais taip pat gali sukelti spaudimo padidėjimą ir galvos skausmus.

Alkoholio negalima gerti jeigu vartojate raminančiuosius, alergiją gydančius vaistus. Jų poveikis dar labiau sustiprės. Jeigu su alkoholiu vartosite antibiotikus,- galite labai pakenkti kepenims.

Taigi, geriausia vaistus užgerti paprasto vandens stikline.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *