Dantims kenkiantis maistas

Dantims kenkiantis maistas Dantims kenkiantis maistas

Pateikiame labiausiai dantims kenkiančio maisto dešimtuką. Gal būt kai kuriuos maisto produktus jau žinojote. O gal būt kai kurie pasirodys naujiena.

Iš esmės visi maisto produktai, kurie gali palikti dėmę ant jūsų rūbo, gali palikti dėmes ir ant jūsų dantų.

Taigi didžiausias dantų priešų dešimtukas.

1. Kava, juodoji arbata ir koka kola

Kuo tamsesnės spalvos yra jūsų gėrimas – tuo tamsesnes dėmes jis paliks ant jūsų dantų emalio. Nei vienas iš šių gėrimų nėra skaidrus. Tačiau šiuos gėrimus galite bent šiek tiek neutralizuoti, gerdamos juos su pienu.

2. Vynas

Stomatologai vienareikšmiškai pasisako, jog dantims kenkia ne tik raudonasis, bet ir baltasis vynas. Raudonasis vynas palieka tamsias dėmes, o baltasis vynas tiesiog ardo jūsų dantų emalį.

3. Gazuoti gėrimai 

Visuose gazuotuose gėrimuose daug angliarūgštės, kuri tiesiog tirpdo jūsų dantų emalį.

4. Uogos

Braškės, vyšnios, juodieji serbentai ne tik palieka dėmes ant jūsų dantų. Jose esančios rūgštys tirpdo dantų emalį. Ką daryti? – paragavusios uogų, praskalaukite burną vandeniu.

5.Padažai

Sojos padažas, ketčupas ir kiti tamsūs bei rūgštūs padažai ne tik keičia dantų spalvą bet ir tirpdo dantų emalį.

6. Sultys

Skanios, tačiau dantims jos nepatinka. Ypač granatų, juodųjų serbentų ir raudonųjų vynuogių sultys. Gerkite jas per šiaudelį- taip jūsų priekiniai dantys bus apsaugoti nuo žalingo rūgščių poveikio.

7. Actas ir marinatai

Tur būt nereikia aiškinti, jog rūgštys žaloja dantis. O ypač tokia rūgštis kaip acto. Pavojingiausias- balzaminis actas. Jis ne tik žaloja, bet ir dažo jūsų dantis.

8. Ledinukai ir saldainiai

Saldainių sudėtyje esantis cukrus ir sirupas tikrai nedraugauja su dantimis. Tačiau pavojingiausi yra ledinukai. Jeigu juos kramtote- tiesiog skaldote savo dantis. O šokoladiniai saldainiai prilimpa prie dantų ir taip sudaro nuostabias sąlygas daugintis bakterijoms. Reiktų paminėti ir dar vieną slaptą priešą- saldainiuose besislepiančius dažus. Jeigu saldainis dažo jūsų liežuvį,- būkite tikri, jog tą patį jis daro ir su jūsų dantimis.

9. Burokėliai

Puikus maisto medžiagų šaltinis. Deja, palieka dėmes ant dantų emalio.

10. Prieskoniai – Karis, šafranas ir kurkuma

Oranžinės spalvos priskoniai ne tik skanūs. Jie puikus dažas, keičiantis jūsų dantų spalvą.

Kaip neutralizuoti žalingą maisto poveikį?

  • 1. Valykite dantis tik praėjus pusvalandžiui po valgio. Tuoj po valgio burną reikėtų praskalauti paprastu vandeniu,- kad neutralizuotumėte rūgščių poveikį. Jeigu nėra vandens- pakramtykite kramtomosios gumos.
  • 2. Skysčius gerkite per šiaudelį- ypač tokius kaip sultys ir gazuoti gėrimai. Taip gėrimuose esančios rūgštys mažiau kenks jūsų dantims. Kadangi vyno per šiaudelį gerti tikrai nepavyks – nelaikykite jo burnoje, o stenkitės kuo greičiau nuryti.
  • 3. Dantis valykite tik minkštu šepetėliu
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *