Ar pieno produktai saugo nuo cukraligės?

Ar pieno produktai saugo nuo cukraligės? 


Ar pieno produktai saugo nuo cukraliges

Pagaliau galime pranešti gerą naujieną natūralaus pieno mėgėjams. Švedų mokslininkai pastebėjo, jog natūralus normalaus riebumo pienas yra puiki profilaktinė priemonė sauganti nuo diabeto.  Mokslininkai ištyrė net 27 tūkstančius žmonių, kol priėjo tokios išvados.

Kaip buvo atliekamas tyrimas?

Net keturiolika metų mokslininkai tyrinėjo cukraligės vystymosi ypatumus ir sekė savanoriškai tyrime dalyvaujančių asmenų sveikatos būklę. Apibendrinę gautus rezultatus mokslininkai paskelbė, jog antro tipo diabetu nesusirgo tie tiriamieji asmenys kurie per dieną suvartodavo nuo aštuonių įprasto riebumo pieno produkto porcijų.

Gydytojų paskaičiavimais viena pieniško produkto porcija– šiuo atveju yra

  • 20 g sūrio
  • 200 g įprasto riebumo pieno
  • 7 g sviesto
  • 25 g grietinės

Švedų mokslininkai taip pat mano, jog įprasto riebumo pienas žalos sveikatai padaro mažiau nei saldumynai. Taigi, jeigu abejojote, jog sviestas gali duoti naudos sveikatai,- galvokite iš naujo, nes pasirodo jį galite drąsiai valgyti. Žinoma, laikykitės sveiko proto ribų.

Kiek sveikam asmeniui reikėtų suvalgyti pieno produktų per dieną?

Pieno produktų dienos norma nėra labai didelė. Per dieną reikėtų išgerti apie   2 stiklines pieno arba kefyro arba suvalgyti  iki 100 g varškės.

Kokius pieno produktus galima įsigyti Lietuvoje?

Pienas

Lietuviai dažniausiai geria karvių arba ožkų pieną. Tačiau  būna ir egzotiškų pieno rūškų- avies, kumelės, asilės pienas. Augalų sultys kartais taip pat vadinamos pienu – kokosų, sojų, ryžių, migdolų sultys. Tačiau tikram pienui šios sultys neprilygsta.

Sūris

Lietuviai sūrį dažniausiai gamina iš karvės ar ožkos pieno. Tačiau avies sūris taip pat visiems gerai pažįstamas. Sūrių yra daug ir įvairių, – nelygu jūsų skonis ir piniginė.

Grietinėlė

Tai pieno paviršiuje plaukiojantys pieno riebalai. Grietinėlė gali būti 10, 20 ir 35 procentų riebumo.  Kuo riebesnė grietinėlė, – tuo ji saldesnė ir tuo vertingesnės yra jos kulinarinės savybės. Kokybiška grietinėlė yra ne balta, bet šiek tiek gelsvo atspalvio. Plaktai grietinėlei paruošti liesa grietinėlė netiks.

Grietinė

Yra surauginta grietinėlė. Tai rūgštus pieno produktas.Lietuvoje yra gaminama dietinė grietinė- 10 procentų riebumo. Taip pat yra ir 20, 25, 30, 36, ir 40 procentų  grietinės. Gera grietinė yra gan tiršta, balta su gelsvu atspalviu ir labai skaniai kvepia.

Sviestas

Tai yra pieno riebalai, kurie atskiriami išsukant grietinę. Parduotuvinis sviestas neretai yra maišomas su augaliniais riebalais. Jų kiekis turi būti nurodomas ant pakuotės. Jeigu jums pasisekė ir turite močiutę kaime, – tikrai žinote, jog geras sviestas nuo parduotuvinio tikrai skiriasi.

Jogurtas

Yra raugintas pienas,kurio rauginimui buvo naudotos specialios rūšies bakterijos. Vertingiausias jogurtas yra natūralus ir be jokių priedų.

Pieno milteliai

Gaminami iš pieno išgarinus vandenį. Puikus produktas, jeigu reikia dažnai kepti. Iš bėdos tinka padažų ruošimui.

Varškė

Varškė yra  rūgštaus pieno produktas, gaunamas kaitinant rūgūsį pieną. Jos yra įvairaus riebumo.

Varškės sūris

Ta pati tik suspausta varškė. Užsienyje tokio sūrio niekas nežino. Lietuviai gali juo pagrįstai didžiuotis.

Ledai

Sudėtingas produktas, gaunamas sušaldžius pieno, grietinės , jogurto ar grietinėlės mišinį su kitais maisto produktais.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *