Ar arbata saugo nuo ankstyvos mirties?

Ar arbata saugo nuo ankstyvos mirties? 


Ar arbata apsaugo nuo ankstyvos mirties

Naujausių tyrimų duomenimis arbatoje esantys antioksidantai gali sumažinti ankstyvos mirties riziką. Pasirodo, jog reguliariai geriančių arbatą žmonių rizika numirti per anksti sumažėja net iki 24%.

Paryžiaus Prevencinės medicinos centro mokslininkai septynerius metus stebėjo geriančių arbatą žmonių mitybą. Tyrime dalyvavo 130 tūkstančių žmonių. Tiriamųjų grupės buvo padalintis pagal tai, kokį gėrimą gėrė tiriamieji- kavą ar arbatą. Taip pat buvo tiriama kiek puodelių kavos ar arbatos būdavo išgeriama per dieną.

Pirmajai grupei buvo priskirti išgeriantys daugiau nei 4 puodelius gėrimų. Antrajai- išgeriantys nuo 1 iki 3 puodelių gėrimo per dieną. Trečiojoje grupėje buvo visai negeriantys nei kavos nei arbatos asmenys.

Po septynerių stebėjimo metų prancūzų mokslininkai nustatė, jog geriančiųjų arbatą ankstyvosios mirties rizika buvo žymiai mažesnė. Ji buvo mažesnė ir tuo atveju jeigu asmenys anksčiau buvo rūkoriai ar rūkė tyrimo metu.

Kavos mėgėjų rezultatai deja nėra džiuginantys. Jų rizika numirti per anksti yra didesnė.

O kuo gi skiriasi arbatos rūšys?

Liaudiškai tariant- skiriasi tik skonis. Visose arbatos rūšyse yra daug atioksidantų, kurie padeda kovoti su kraujagysles žalojanačiais laisvaisiais radikalais. Visose arbatos rūšyse yra kofeino ir teanino, kurie ir atsakingi už žvalinantį arbatos poveikį.

 

Žalioji arbata

Laikoma, jog ši arbatos rūšis yra pati vertingiausia, nes joje yra daugiausia antioksidantų. Moksliniai tyrimai įrodė, jog pastoviai geriantys žaliąją arbatą asmenys rečiau serga kai kurios rūšies vėžiu, taip pat ši arbata padeda deginti riebalus ir reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Ji gaunama specialiai fermentuojant paprastus juodosios arbatos lapelius.

Juodoji arbata

Labiausia paplitusi ir geriausia pažįstama arbatos rūšis. Joje yra daugiausia kofeino, todėl ji geriausiai tinkama kai reikia tikrai daug ir ilgai dirbti. Manoma, jog pastoviai geriant juodąją arbatą galima sumažinti insulto riziką ar cholesterolio kiekį.

Baltoji arbata

Mėgstama Japonijoje. Ši arbata yra mažiausiai apdorota ir natūraliausia. Kalbama, jog šios arbatos priešvėžinis poveikis yra didžiausias. Kaip yra iš tikro,- pasakyti niekas tikrai negali.

Raudonoji (Oolongo) arbata

Ta pati arbata, tik kitaip rauginta. Teigiama, jog ji padeda mesti svorį. Tačiau mokslinių tyrimų atlikta nėra.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *