Fitnesas ir alkoholis- kas tarp jų bendro?

Fitnesas ir alkoholis- kas tarp jų bendro? 


Alkoholis ir fitnesas

JAV mokslininkai padarė stebinantį atradimą. Pasirodo, jog užsiimantys fitneso sportu alkoholio vartoja daugiau nei paprasti žmonės.  Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkams buvo neaišku, koks šių dviejų skirtingų dalykų tarpusavio ryšys, todėl jie surinko reguliariai fitnesu užsiiminėjančių žmonių grupę. Grupėje buvo 150 žmonių, Tiriamųjų buvo paprašyta registruoti kiek jie suvartoja alkoholio.

Paaiškėjo įdomus dalykas. Pasirodo, jog tuo metu kai tiriamieji sportavo mažai, alkoholio jie taip pat suvartodavo labai nedaug, arba jo nevartodavo iš viso. Tačiau tomis dienomis kai jie sportuodavo aktyviai, alkoholio jie taip pat suvartodavo žymiai daugiau nei įprastai. Gauti duomenys buvo beveik vienodi visose amžiaus grupėse. Tai yra- nuo amžiaus toks elgesys visiškai nepriklausė.

Taigi, malonu tai ar ne, bet regis, jog teigiamus fitneso srityje pasiektus rezultatus žlugdo padidėjęs alkoholio suvartojimas. Manoma, kad tiriamieji  žmonės dažniausiai elgdavosi pagal šią ar panašią į šią schemą: iš pradžių intensyviai sportuodavo ir taip pagerindavo organizmo rodiklius ir savo kūno formas, o po to nusigerdavo ir tuos sunkiai pasiektus rezultatus sėkmingai sužlugdydavo. Ir šis elgesys tapdavo tarsi užburtu ratu.  Mokslininkai galvoja, jog taip atsitinka dėl to, jog po intensyvios treniruotės kyla natūralus noras ne tik pavalgyti ar atsigerti. Tačiau kartu norisi save apdovanoti už pasiektus rezultatus.  Žinoma, jog dažniausiai pasitaikanti tokia savęs apdovanojimo priemonė ir yra tampa alkoholis, nes būtent pavartojus jo jaučiamas malonus atsipalaidavimas ir palengvėjimas. Būklę pablogina ir tai, kad sportuojama ir pasiekti rezultatai dažniausiai būna pažymimi bendraminčių ar bendradarbių  kompanijoje. Nes būtent šie žmonės dažniausiai mato kiek prakaito ir jėgų buvo išlieta sporto salėje.Visiškai natūralu ir tai, jog toks alkoholio vartojimas daugiau būdingas varžytis ir pirmauti mėgstantiems žmonėms. Ypač tiems, kuriems yra svarbi jų išvaizda ir sportinė forma. Negerai ir tai, jog ilgainiui toks elgesys tampa savotiška norma,- kas visiškai nebesiderina nei su sportine forma, nei su siekiamais tikslais.

Šiuos duomenis pateikė Amerikos psichologų draugija.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *