Molio dieta

Molio dieta 


Molio dieta

Tai kol kas viena iš keisčiausių šiuo metu madingų dietų. Ji beje neprieštarauja primityvių Afrikos tautelių mitybos įpročiams. Mat Afrikos gražuolės gardažiavosi moliu ne vieną šimtmetį. Oficialiai dieta užgimė visai netikėtai, kai Holivudo gražuolė Shailene Woodley  paatviravo, sakydama, jog molis yra vienas iš puikiausių produktų, kuriuos gali vartoti mūsų kūnas. Jai netruko pritarti kita Holivudo gražuolė Zoë Kravitz, pasigirdama, jog būtent molis padėjo jai numesti 10 kilogramų, kuriuos jai reikėjo numesti, kad galėtų suvaidinti anoreksikę. Tiesa Zoë pernelyg nesidžiaugė šia priemone, nes jos nuomone „gerdama molį, ji jautėsi bjauriai“. Naujiena pradėjo plisti lyg gaisras, ir greitai sudomino maisto papildų industrijos atstovus.

Koks yra molio dietos pagrindas?

Molio dieta yra labai paprasta. Viskas ką jums reikia daryti – nuryti  gražiai atrodančią molio piliulę. Dažniausiai tokios piliulės sudėtyje yra bentonito arba vulkaninių uolienų. Piliulę galima tiesiog nuryti arba ištirpdyti kokiame nors skystyje, pavyzdžiui sulčių stiklinėje. Yra teigiama, jog ši piliulė sugeria vandenį ir taip smarkiai išsiplečia jūsų skrandyje, jog dėl to jaučiamas skrandžio pilnumo jausmas ir slopinamas alkis.

Dietos šalininkai teigia, jog molio valgymo nereikia maišyti su psichikos sutrikimu vadinamu pica ir geofagija. Esant šiam sutrikimams kyla nenumaldomas noras valgyti žemę, smėlį ar kitokius nevalgomus objektus. Yra gandų, jog pirmykštės tautelės taip papildydavo trūkstamas kalcio ir geležies atsargas. Tačiau šiandien tokie maisto papildai gali sukelti šypseną. Tiesa, Afrikos moterys vis dar vartoja molį  pykinimui slopinti nėštumo pradžioje. Niekas negali paneigti, jog baltasis molis yra puiki viduriavimą ir bakterijų bei virusų toksinus surišanti priemonė. Juolab ir vaistinėse galima nusipirkti viduriavimą stabdančių Smecta miltelių, kurių sudėtyje yra ne kas kitas, bet baltasis molis – kaolinitas. Tačiau ar tikrai molio kapsulė gali padėti gražinančioms kūno linijas?

Kuo ypatingas medicininis molis?

Visi molio turintys maisto papildai mini, jog molis padeda iš organizmo išvalyti sunkiuosius metalus, nešvarumus ir su maistu suvartojamus chemikalus. Kai kurie Mitybos konsultantai naudoja molį organizmo detoksikacijai, kuri taikoma kai kliento storžarnės nebesugeba dirbti pakankamai efektyviai. Tokia detoksikuojanti, tačiau ne svorį mažinanti dieta paprastai yra sudaroma asmeniškai. Iš šios dietos yra pašalinami tam tikri maisto produktai. Klientams taip pat siūloma gerti sultis, ir jas gerti mažiausiai tris dienas. Du kartus per dieną jam taip pat siūloma gerti mišinį, kuriame yra išmaišyta po 1 arbatinį šaukštelį pataisų ir bentonito. Abi šios medžiagos yra išmaišomos vienoje vandens stiklinėje. Šį molio ir pataisų mišinį būtina gerti ant tuščio skrandžio. Būtina sąlyga yra ta, jog po jo būtinai privalu išgerti bent 8 arba 12 vandens stiklinių.Paprastai taip detoksikuotis leidžiama maždaug 2 savaites, darant kelių mėnesių pertrauką. Išbandžiusieji teigia, jog pradedant tokį detoksikacijos planą, paprastai jaučiami į gripą panašūs simptomai, kurie praeina per kelias dienas. Po tokio detoksikacijos kurso, žadama geresnė savijauta, pagražėjusi išvaizda bei suaktyvėjusi žarnyno peristaltika. Tokios detoksikacijos metu molis taip pat gali būti surišti jūsų vartojamus vaistus bei vitaminus, todėl šie gali neveikti ar veikti silpniau.

Ar mitybos specialistai rekomenduoja molio papildus svorio mažinimui?

Vienareikšmiškos nuomonės kol kas nėra. Tačiau molio papildų vartojimas tik svorio mažinimui didelės naudos ko gero neatneš. Kodėl? Baltasis molis medicinoje pirmiausia yra  vartojamas toksinų šalinimui iš organizmo bei viduriavimo stabdymui, todėl nesportuojant ir nesilaikant dietos, apčiuopiamos naudos jis tikrai nesuteiks.

Dar viena bėda, apie kurią maisto papildų platintojai nutyli, yra šio molio saugumas jūsų sveikatai. Piktnaudžiaujant molio papildais ir pakankamai neišgeriant skysčių, žarnose gali susidaryti kamščiai, kurie gali pasibaigti žarnų nepraeinamumu. Taigi, šie maisto papildai gali jus paguldyti ant chirurgo stalo. Jeigu į gydytoją nebus kreiptasi laiku, toks ūmus susirgimas gali baigtis žarnų prakiurimu ir net mirtimi.Taigi visiems vartojantiems molio papildus būtina vengti vidurių užkietėjimo.

Kai kurie gydytojai taip pat kelia klausimus, ar vartojant molio papildus nėra sąlygų apsinuodyti sunkiais metalais – švinu bei arseno junginiais. Vartojančių molį afrikiečių moterų kraujuje buvo rasti didesni švino kiekiai. Tačiau tirtos moterys dažniausiai vartojo kitokį molį – koalinitą bei mineralą kvarcą. Koalinitas yra gerai gydytojams pažįstamas baltasis molis, kuris yra vartojamas viduriavimo gydymui. Maisto papildų platintojai teigia, jog maisto papilduose esantis molis yra kvalifikuojamas kaip tinkamas maitinimui ir arseno junginių jame yra mažiau nei kasdien vartojamoje dantų pastoje bei ryžiuose.

Jungtinės Karalystės Maisto Standartų Agentūra oficialiai paskelbė, įspėjimą, jog maisto papildų su moliu neturėtų vartoti nėščios moterys, nes padidinti arseno kiekiai buvo aptikti internetu platinamuose maisto papilduose. Šis įspėjimas teigia, jog arseno vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia plaučių vėžio, odos vėžio ir šlapimo pūslės vėžio rizika. Šių maisto papildų vartotojai taip pat buvo perspėti, jog atsiradus vidurių užkietėjimo požymiams, būtina vartoti vidurių peristaltiką skatinančius bei  vidurius laisvinančius preparatus.

Dar vienas neypatingai malonus šių maisto papildų bruožas – jų vartojimo metu kinta jūsų skonis ir uoslė. Beveik visi vartojantys molio papildus teigia, jog geriant molio tabletes jaučiamas metalo skonis burnoje o taip pat užuodžiamas metalo kvapas išmatose.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *