Kuo naudingos pomidorų sultys?

Kuo naudingos pomidorų sultys?

Pomidorai garsėja savo antioksidacinėmis savybėmis. Tai nenuostabu, nes nuostabiai gražią raudoną spalvą jiems suteikia Lykopenas, kuris padeda apsisaugoti nuo vėžio bei širdies ir kraujagyslių susirgimų. Tačiau čia pagyrimai šiai daržovei nesibaigia.

Pasirodo, sportininkai, kurie gėrė šviežiai spaustas pomidorų sultis tuoj po treniruotės, jėgas atgavo du kartus greičiau nei kiti sportininkai, gėrę tik vandenį. Manoma, jog pomidorų sultyse yra uždegimą malšinančių medžiagų, kurios slopina uždegimą pavargusiuose raumenyse ir taip padeda atgauti prarastas jėgas bei didina ištvermę.

Mokslininkai teigia, kad reguliariai vartojant pomidorų sultis galima išvengti vėžio. Šios sultys yra taip pat vertingos ir dėl to, kad jose yra daug įvairių organizmui reikalingų medžiagų.

Pomidorų sultys tinka mažakraujyste sergantiems žmonėms, nes jose yra yra geležies, bei karotino bei vitamino A. Jos pravers ir besiskundžiantiems širdies veiklos sutrikimais, nespadės atstatyti trūkstamo kalio kiekį.  Išgėrę stiklinę  pomidorų sulčių, apsirūpinsite net puse vienai dienai reikalingo vitaminų A ir C kiekio.

Mokslininkai pastebėjo, jog pomidorų sultys gerina virškinimą, nes   skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Naudingos jos ir esant sulėtėjusiai medžiagų apykaitai, nes slopina rūgimo ir puvimo procesus mūsų žarnyne.

Manoma, jog šios sultys gali sumažinti riziką susirgiti miokardo infarktu ir kitomis širdies ligomis.

Sergantieji cukralige neretai skundžiasi, jog sulčių gerti beveik negali. Tačiau pomidorų sultys yra išeitis. Jiems netgi rekomenduojama išgerti po  stiklinę pomidorų sulčių kas dieną. Naudingos jos ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes skystina sustirštėjusį kraują. Pomidorų sultys net iki 30-40% gali sumažinti trobocitų agregaciją.

Kokios sultys yra geriausios?

Geriausios yra šviežiai spaustos pomidorų sultys. Fabrikuose perdirbtos pomidorų sultys neretai yra prastesnės kokybės, o ir ne visada atitinka pažadus. Pirkdami pomidorų sultis, pirmiausia įsitikinkite, jog jos nėra pagamintos iš koncentrato, o taip pat kad jose nėra pridėta druskos ir konservantų. Jeigu nutarėte pomidorų sulčių išsispausti žiemai- jas galite gardinti krapais, česnakais, krapais ar kalendromis. Gerdami tokias sultis žiemą ne tik patirsite malonumą, bet ir sustiprinsite savo imunitetą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *