Kas yra gerai subalansuota dieta?

Kas yra gerai subalansuota dieta?

Gerai subalansuota dieta yra tokia dieta, kurios metu valgomi visų maisto grupių produktai (baltymai, riebalai, angliavandeniai, kuriuose yra pakankamai vitaminų bei mineralų ) bei išgeriamas pakankamas skysčių kiekis.

Gerai subalansuota dieta turi šiuos požymius:

1.Su maistu gaunamas kalorijų kiekis atitinka kūno masės indeksą, amžių bei sveikatos būklę.

2. Ribojami daug cukraus turintys maisto produktai.Šioje dietoje neturėtų būti „greitųjų angliavandenių“. Tai yra joje neturėtų būti gryno cukraus, bei maisto produktų, į kuriuos jis yra dedamas: pyragaičių,  saldainių, pyragų.

3. Su maistu gaunami angliavandeniai daugumoje yra sudaryti iš sudėtingų angliavandenių (t.y. grūdinių kultūrų, vaisių, daržovių). Angliavandenių dalis turi būti 5-6 mažo glikemijos indekso ir mažo glikemijos krūvio angliavandenių turinčių maisto produktų porcijos per dieną.

Tačiau šiuose angliavandeniuose neturi būti miltinių patiekalų  – duonos, pyragaičių, džiūvėsėliuose apvoliotos mėsos .Dietoje taip pat neturėtų būti bulvių( išimtis bulvė virta ar kepta orkaitėje su lupena) – jokios bulvių košės ir jokių bulvyčių fri. Dietinei mitybai taip pat nelabai tiks ir šlifuoti balti ryžiai – jie iš esmės yra tokie patys greitieji angliavandeniai, kaip ir manų kruopos. Vietoj jų geriau rinktis nevalytus ir neapdorotus tamsios rūšies ryžius – ruduosius.

Jei jums leidžiama  valgyti duoną arba makaronus (miltinius gaminius), jie turi būti tik iš visų grūdo dalių miltų. Produktais, pagamintais su visų grūdo dalių javais, tikrai  yra prekiaujama prekybos centrų dietinių maisto produktų skyriuose ir netgi daugelyje vaistinių.

4. Su maistu vartojami riebalai idealiu atveju yra sudaryti iš mononeprisotintų riebiųjų rūgščių turinčių aliejų ir riešutų.Ribojami prisotintų riebiųjų rūgščių turintys riebalai ir trans riebalai.

5.Su maistu yra gaunamas pakankamas baltymų kiekis. Su maistu gaunami baltymai yra gaunami iš liesos mėsos, ankštinių, riešutų, pieno produktų.

6. Maisto porcijos yra mažos ir tolygios visos dienos bėgyje.

7. Ribojamas alkoholis ir druska.

8. Suvartojamas per dieną maisto kiekis ir jo kaloringumas turi atitikti fizinio aktyvumo grupę.

Kaip orientuotis ar jums siūloma dieta yra subalansuota?

1.Jums nesiūloma badauti. Nors ir laikotės dietos-  nebadaukite. Jūsų kūnas nesupranta, dėl ko jūs badaujate. Jeigu jums trūksta maisto, tam kad išsaugotų jums gyvybę, jis  pradeda kaupti atsargai riebalus. Būkite išmintingi ir neskatinkite savo kūno  kaupti riebalus – valgykite, kai esate alkani, bet rinkitės mažai kaloringus produktus.

2 Jums siūlomoje dietoje yra daug daržovių.  Jos yra mažai kaloringos, jose yra daug vertingų maistinių medžiagų. Kuo daugiau spalvų bus jūsų jūsų lėkštėje, tuo ši lėkštė bus naudingesnė.

3. Jums siūloma dieta kalba apie realų svorio kritimą. Greitai numesti svori nėra įmanoma. Išvarysite iš organizmo skysčius, bet ne riebalus.  Tie žmonės, kuriems pavyko sulieknėti, tam sugaišo  greičiausiai kelis mėnesius. Visas svoris, kuris greitai išeina, taip pat greitai ir sugrįžta.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *