Ką reiškia produktų kiekio žymėjimas etiketėje?

Ką reiškia  produktų kiekio žymėjimas etiketėje?

Išmokti skaityti etiketes nėra lengva, tačiau ši Jums papaprasta orientacinė sudedamųjų maisto dalių  žymėjimo lentelė gali pagelbėti renkantis tinkamą produktą.

100 g produkto Nedaug Daug
Riebalai 3g 20g
Prisotinti riebalai 1.5 5g
Cukrus 5 g 15 g
Druska 0.3 g 1.5 g
Natris 0.1 g 0.5 g

Maisto produktas bus tuo vertingesnis, kuo mažiau jame bus visokių E ir papildomų medžiagų. Sveikiausi turėtų būti tie maisto produktai, kuriuose nurodytos 3 pagrindinės dalys- riebalai , baltymai, angliavandeniai- tai yra pagrindinės sudedamosios maisto produktų dalys, kurios yra beveik visuose maisto produktuose. Ūkiškai tariant, ko daugiau etiketėje yra pozicijų po pirmomis trimis eilutėmis- tuo labiau bus perdirbtas jūsų produktas.

Žymėjimas sumažintas riebalų kiekis dar nereiškia, jog patiekale yra mažiau riebalų . Tai reiškia tik tiek, jog šiame produkto variante apie 25 % mažiau riebalų nei įprastiniame tokio tipo gaminyje. Jei etiketėje puikuojasi hidrogenizuoti riebalai- greičiausiai šis produktas nėra pats sveikiausias.

Sveikiausi riebalai yra augaliniai aliejai- alyvuogių, vynuogių kauliukų, riešutų, sėklų. Tačiau ir gyvulinių baltymų niekas iš raciono išmesti nesiūlo. Tačiau persistengti nereikėtų. Gyvulinės kilmės riebalų per dieną siūloma suvartoti ne daugiau kaip 2 gramus.

Cukrus

Cukraus mūsų maiste, deja, neretai tikrai yra pernelyg daug. Tačiau jo vartojimą galima ir sumažinti. Rinkdamiesi maisto produktą, pirmenybę atiduokite tam, kuriame yra ne daugiau kaip 10 g cukraus. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad klevų ar kitas sirupas, gliukozė, medus, melasa, agavų nektaras ar fruktozė tėra tas pats cukrus,- tik pasislėpęs.

Ląsteliena

Geresnis maisto produktas bus tas, kuriame bus daugiau ląstelienos. Jeigu ant etiketės yra pažymėta, jog jame yra 3 g ląstelienos- tokį produktą galite pirkti drąsiai. Reiktų prisiminti ir tai, jog ląstelienos dažniausiai neturi stipriai perdirbti maisto produktai.

Baltymai

Patys vertingiausi maistine prasme baltymai yra augaliniai. Tačiau ne visi esame vegetarai, todėl rinkdamiesi maisto produktą nepatingėkite pasižiūrėti, kiek jame yra baltymų. Jeigu maisto produkto etiketėje žymima apie 6 g baltymų – toks maistas tikrai yra tinkamas jūsų stalui.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *