Pilna skysčių dieta

Pilna skysčių dieta

Pilna skysčių dieta yra mitybos planas, kuriame paciento maitinimui naudojami paciento toleruojami kūno temperatūros skysčiai.

Dietos indikacijos

Tradiciškai ši dieta būdavo skiriama po operacijos, nutraukus skaidrių skysčių dietą ir dar nepradėjus taikyti pooperacinės dietos. Šiuo metu manoma, jog ši dieta nėra tokia veiksminga ir taikoma labai retai. Jeigu pacientams yra nustatyti kramtymo arba rijimo sutrikimai, jų mitybai siūloma skirti disfagijos arba mechaniškai pakeistas dietas.

Dietos principai

Priklausomai nuo skiriamo maisto kiekio ir pasirinkimo, dietoje yra ribojami vitaminai, mineralai ir ląsteliena. Ši dieta gali būti skiriama tik trumpą laiką. Jeigu planuojama ją skirti ilgiau kaip 5-7 dienas, paciento mitybą būtina papildyti multivitaminais, mineralais arba komercinės gamybos maisto mišiniais.

Dietos proporcijos
  • Pilnoje  skysčių dietoje naudojami kūno temperatūros ir paciento gerai toleruojami maisto produktai.
  • Dažniausiai ši dieta yra sudaryta iš pieno produktų, todėl netoleruojantiems laktozės pacientams ją reikia pritaikyti asmeniškai. Jeigu pacientas netoleruoja pieno jam galima bandyti skirti acidofilinį pieną, pieną be laktozės, sojos pieną ara natūralų jogurtą bei skystus medicininius mitybos mišinius  be laktozės
  • Jeigu pacientas netoleruoja riebalų, jo mityba turi būti sudaryta iš maisto produktų neturinčių pieno ir riebalų.
  • Jeigu pacientas serga cukralige arba jam nustatyta hipoglikemija, angliavandenių kiekis jiems turi būti apskaičiuotas asmeniškai. Sergantiesiems cukralige  būtina suvartoti 200 g angliavandenių per dieną. Juos būtina išdalinti lygiomis dalimis ir paskirstyti visos dienos bėgyje.
Dietos sudėtis
Daržovės

Per dieną rekomenduojama suvartoti 1 ir daugiau puodelio daržovių (įskaitant ir bulves).

Rekomenduojama
Trintos bulvės įmaišytos į tirštas kremines sriubas, kitos nestipraus skonio daržovės, tokios kaip šparagai, morkos, šparaginės pupelės, žalieji žirneliai, špinatai. Daržovės yra sutrintos ir įmaiįomos į skaidrų sultinį, kremines sriubas, želatiną, vaisių sultis.

Vaisiai

Rekomenduojama  suvartoti 1 arba daugiau puodelio vaisių.

Rekomenduojama
Citrinos ir kitokių vaisių sultys, vaisių tyrelės be sėklų.

Grūdai

Rekomenduojama suvartoti 1 arba daugiau porcijų.

Rekomenduojama
Pertrintos košės praskiestos karštu pienu arba pieno ir grietinėlės mišiniu

Pieno produktai

Rekomenduojama suvartoti 2-3 porcijas.

Rekomenduojama
Gerti pieną kaip gėrimą irskiesti juo maistą. Pienas ir pieno gėrimai, pieno ir kiaušinių gėrimas, pieno kokteilis, pieno gėrimai su salyklu. Rekomenduojama pienu skiesti trintas kremines sriubas.  Jogurtas be vaisių ir sėklų dalelių, lydytas sūris.

Negalima skirti žalių kiaušinių. Jeigu naudojami kiaušiniai, jie turi būti pasterizuoti arba naudojami kiaušinių milteliai.

Baltymai

Per dieną rekomenduojama suvartot 60 -210 g baltymų turinčio maisto.

Rekomenduojama
Kiaušiniai pieno ir kiaušinių gėrimuose,  trintos mėsos tyrelė įdėta į sultinį arba kreminę sriubą.

Cukrus

Cukrus, medus, cukraus pakaitalai, sirupas.

Gėrimai

Rekomenduojama
Rekomenduojama gerti vandenį, arbatą, kavą , gazuotus gėrimus, paskanintą vandenį ir sportinius gėrimus.

Sultiniai ir pertrintos kreminės sriubos sumaišytos su trintomis daržovėmis, minkštas ir keptas kremas, želatina ir želė, ledai be priedų, pudingas, šerbetas, vaisiniai ledai, švelnūs prieskoniai, komercinės gamybos maisto mišiniai ir gėrimai

Pavyzdinis pilnos skysčių dietos valgiaraštis vienai dienai

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *