Ar galima mankštintis nevalgius?

Ar galima mankštintis nevalgius? 

manksta

Argh… Kas vyksta mankštinantis? Raumenys naudoja darbui riebaluose sukauptą energiją.  Kartą ar kitą taip darant nieko blogo gal būt ir neįvyks. Tačiau jeigu į kiekvieną apsilankymą sporto salėje eisite alkana, jūs pradėsite prarasti ne tik riebalus, bet ir raumenų masę. Kodėl? Dirbant sunkų fizinį darbą organizmas nesirenka ką deginti, ir degina viską ką gali sudeginti, kad aprūpintų jus reikalinga energija. Jeigu po valgio jaučiatės blogai ir nenorite valgyti prieš pat treniruotę, bandykite  per pusryčius pagudrauti- išgerkite baltyminį kokteilį  su šviežiais vaisiais ir uogomis. Taip turėsite pakankamai jėgų  sunkiai treniruotei ir nepersivalgysite.

Fitneso ekspertai rekomenduoja prieš treniruotę šiek tiek užvalgyti, tačiau jūsų suvartojamų maistingųjų medžiagų energetinė vertė neturėtų viršyti 800 kJ, kas atitiktų 191 cal. Jų manymų geriausiai tam tinkami užkandžiai yra baltymų ir angliavandenių mišinys, pvz: varškė su vaisiais, humusas ir šviežios morkos.

O jeigu vis tiek norite treniruotis nevalgę?

Tačiau nepaisant šios nuomonės, egzistuoja ir tam tikra sportininkų grupė, kurie mėgsta treniruotis alkani. Jie teigia, jog būtent tokias treniruotes jie pakelia lengviau ir po jų jaučiasi žymiai geriau. Tačiau, kad treniruotės metu nepasidarytų bloga, reikia laikytis kai kurių taisyklių:

1. Tokia treniruotė būtinai turi vykti ryte, o ne vakare.

2. Iš vakaro reikia būti pavalgius. Tai yra negalite eiti miegoti alkani,- kitaip treniruotės metu jūsų cukraus kiekis gali dramatiškai kristi.

3. Jūs galite treniruotis dienos metu, jeigu esate įpratę laikytis protarpinio badavimo režimo. Toks režimas yra gana griežtas. Standartinis tokio badavimo protokolas yra 16 badavimo valandų, po to seka 8 valandos, kai galima valgyti.

Pavyzdinis protarpinio badavimo valgiaraštis

8.30 val.  keliamasi

9.00 val. geriama kava, arbata arba paprasto vandens stiklinė.

11.00 val. jėgos treniruotė

15.00 val- valgoma pirmą kartą dienoje

19.00 val.- valgoma antrą kartą dienoje.

23.00 val. – valgoma paskutinį kartą dienoje . Po to nevalgoma iki sekančios dienos 15 valandos.

Patogumo dėlei, valandas galite pasikeisti pagal savo asmeninę dienotvarkę, tačiau yra būtina išlaikyti 16 valandų ir 8 valandų santykį. Praktiškai kelias valandas prieš treniruotę ir kelias valandas po treniruotės yra nevalgoma.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *