Ar galima gerti kokosų sultis sergant diabetu?

Ar galima gerti kokosų sultis sergant diabetu?

Kas yra kokosų sultys?

Kokosų sultys arba kitaip dar vadinamas kokosų vanduo yra kokoso riešuto sultys. Tai natūralus gėrimas, kurio sudėtyje yra daug kalio. 200 ml kokosų sulčių yra apie 50 kalorijų. Todėl sergantieji diabetu gali jo gerti, taičau tik retai ir  tik nedideliais kiekiais. Jeigu diabetas jau yra pakenkęs jūsų inkstams, kokoso sultimis nereikėtų džiaugtis be dietologo arba gydytojo leidimo.

200 ml kokosų  vandens yra
  • Kalorijos – 48 cal
  • Baltymai -2.8 g
  • Angliavandeniai – 8.8
  • Riebalai – 0.2
  • Kalis – 500 mg

Jaunų kokosų sultyse taip pat yra labai daug elektrolitų – kalio, natrio, magnio ir kalcio. Tai natūralus gamtos duotas energetinis gėrimas, kuris ypač tinka sportuojantiems asmenims. Dar įdomiau- kokosų sultyse jų santykis yra panašus į mūsų kraujyje esančių mineralų santykį, todėl jėgas atgausite tikrai greičiau, nei gerdami sintetinius energetinius gėrimus. Viename vidutinio dydžio riešuto vaisiuje yra apie 600 m. kalio. Jeigu pasižiūrėsime į visų išgirtus bananus, pamatysime, jog pastaruosiuose yra tik apie 362 mg kalio. Taigi, šiuo atveju, kokoso vanduo yra žymiai pranašesnis. Kokosų vandenyje yra aptinkami 5 pagrindiniai mūsų organizmui būtini elektrolitai – kalis, natris, fosforas, kalcis ir magnis.

Kokosų vandenyje taip pat yra daug vitaminų. Ypač juose gausu B grupės vitaminų. Aptikta juose ir mikroelementų, tame tarpe ir mangano, cinko, seleno, jodo ir sieros.

Mokslininkai šio augalo sultyse aptiko ir augalinių hormonų- citokininų. Teigiama, jog šie augaliniai hormonai stabdo senėjimą ir padeda atsinaujinti mūsų ląstelėms. Kokoso vanduo taip pat yra neblogas organinių rūgščių, amino rūgščių, natūralių gamtinių fermentų ir antioksidantų šaltinis.

Kokosų sultys yra nekaloringos. Jose beveik nėra riebalų, mažai cukraus. Jos yra malonaus gaivinančio skonio. Tai šarminis maisto produktas, kuris gali padėti normalizuoti medžiagų apykaitą ir kraujo pH.

Pirkadmi kokosų vandenį turėtumėte perskaityti etiketę ir įsitikinti, jog tai tikrai natūralios  100% kokosų sultys, kuriose nėra jokių priedų. Neretai prekyboje būna koksų vandens gėrimo , į kurį papildomai pridedama cukraus ar vitaminų. Toks gėrimas tikrai nėra labai vertingas.

Kaip gerti kokosų vandenį?

Skaniausias jis būna, kai yra geriamas atšaldytas. Jeigu sportuojate- į stiklinę galite į berti žiupsnelį druskos, tačiau tam iš tiesų nėra didesnės būtinybės. Jeigu mėgstate – galite jį užpilti ant ledukų , praskiesti gazuotu vandeniu ir įmesti vaisiaus ar citrinos gabalėlį.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *