Ar cholesterolis kenkia tik širdžiai?

Ar cholesterolis kenkia tik širdžiai?

Pats cholesterolis nekenkia niekam. Priešingai,- cholesterolio mokelulių yra mūsų ląsteles saugančioje sienelėje. Cholesterolis reikalingas daugelio hormonų gamybai. Jis taip pat dalyvauja tulžies apykaitos procesuose. Tačiau kai cholesterolio kraujuje yra per daug, kenčia ne tik mūsų kraujagyslės. Pasirodo cholesterolio skilimo produktas, kitaip dar vadinamas 27HC,  gali padidinti jūsų riziką susirgti krūties vėžiu. Krūties vėžio ląstelėse 27HC  yra net 6 kartus daugiau nei kitų audinių ląstelėse. Šiuo metu nėra aišku kurie cholesterolio turintys junginiai didina šios molekulės kiekį, tačiau vėžį tyrinėjantys mokslininkai siūlo stengtis valgyti ir gyventi taip, kad jūsų cholesterolio kiekis kraujyje būtų sveikos normos ribose.

Kada metas susirūpinti?

Normalus cholesterolio kiekis kraujyje yra  2,6–5,2 mmol/l

Jeigu jūsų  cholesterolio kiekis kraujyje pasiekė 5,2–7,8 mmol/l, ribą- pats metas paskubėti keisti savo mitybos ir  gyvensenos įpročius.  Na o jeigu jis yra didesnis nei 7,8 mmol/l,  dietologo arba gydytojo pagalba jums tikrai nepakenktų.

Kaip jūs patys galite padėti sau?

Mėgstate arbatą? Puiku. Jeigu kasdien pradėsite gerti po 1- 2 žaliosios arba juodosios arbatos puodelius, cholesterolio kiekis pradės mažėti. Tas pats įvyks jeigu pradėsite kasdien gerti ybiškės žiedų arbatą.

Nuežmirškite, jog valgydami daug ląstelienos turintį maistą, natūraliai surišite cholesterolio perteklių kraujyje. Kaip tai padaryti? Vadovaukitės močiutės priesakais- suvalgykite bent po 1 arba 2 obuolius kasdien.

Cholesterolį padės suvaldyti ridikėliai, rauginti kopūstai, špinatai, lapinės daržovės ir šauniosios virtuvės pagalbininkės – morkos. Tik nepamirškite- jie turi būti ne šaldytuve ar sandėliuke, bet ant jūsų pietų stalo. Gydytojai rekomenduoja suvalgyti iki 50-100 g tarkuotų morkų kasdien. O kad iš tikro jos padėtų- gardinkite jas ne cukrumi, o aliejaus šlakeliu.

Nepamirškite, jog cholesterolį suriš ir ląsteliena esanti avižose, pilno grūdo duonoje bei grikiuose. Gerosiomis polinesočiosiomis rūgštimis pasipildysite ir išgliaudę saujelę kitą riešutų.

Jeigu tik leidžia galimybės- kiaulieną keiskite jautiena. Na o jeigu namuose yra žvejys,- siųskite jį žvejoti. Mėsą keisdami žuvimi, savo sveikatą tikrai pagerinsite. Dar  per sunku?

Sumažinkite suvartojamų riebalų kiekį savo maistą virdami arba troškindami. Nepatikėsite, tačiau taip kasdien suvartojamų riebalų kiekį galite sumažinti iki sveiko 2 valgomųjų šaukštų per dieną kiekio. Kaip? Vartokite tik aliejų ir tik salotų gardinimui. O keptuvę atiduokite priešui. Ir niekada- ( ar tikrai supratote šį žodį?) nenaudokite jau kartą keptų riebalų ar taukų. Žinau kad skanu, bet ten gi -cholesterolio kasyklos.

Kad būtų dar paprasčiau- parduotuvėje rinkitės tik neriebius pieno produktus. Na, dėl skonio nesiginčijama, bet dėl sveikatos galite išabndyti ir naujus skonius.

Taukus drąsiai keiskite aliejumi. Geriausias ir skaniausias- lietuviškas sėmenų. Tačiau nei rapsų, nei geras alyvuogių aliejus bėdos nepridarys.

Salotas gardinkite natūraliu jogurtu arba aliejumi. Majonezas nėra toks jau stebuklas. O kiek pamenu, vaikystėje jo iš viso parduotuvėse nebuvo- taigi, pats metas jo atsisakyti.

Pamirškite žodį dešra. Nevarbu kokia ji – virta , rūkyta,  ar žalia. Dešrose visada yra riebalų- dėl to jos ir skanios. Reikėtų vartoti tik neriebius pieno produktus, gyvulinės kilmės produktus pakeisti į augalinės: riebalus – aliejumi, mažiau valgyti rūkytų ar virtų dešrų, kepto maisto, dažniau – virto ar troškinto. Taip pat nekepti jau kartą kaitintame aliejuje, kuo rečiau salotas maišyti su majonezu, grietine ar visai jų atsisakyti, jei cholesterolis gerokai viršija normą.

Valgykite tik liesą mėsą – geriausia  rinktis vištieną ir kalakutieną. Tik šiukštu, ruoškite ją be odos. Puiku, jeigu prisiminsite ir  veršieną ar  jautieną.

Ar yra liaudiškų priemonių suvaldyti cholesteroliui?

Žinoma yra. Tik prieš pradėdami gydytis liaudiškomis priemonėmis, įsitikinkite, jog jūsų sveikata leidžia tai daryti.

Sėklų mišinys cholesteroliui sumažinti

Cholesterolio kiekis  sumažės, jeigu pasaugosite savo kepenis. O jų veiklą  ir virškinimą pagerina kalendra, pankoliai, kmynai, krapai.  Šių sėklų reikėtų sumaišyti lygiomis dalimis ir jas sumalti su kavamale. Įprastai tokio mišinio arbatinis šaukštelis užpilamas verdančio vandens stikline ir ramiai išgeriamas prieš valgį. Galima gerti iki 2 kartų per dieną.

Česnakų ir citrinų mišinys cholesterolui mažinti

Rudeniop susitarkuokite smulkia tarka 300 g česnakų ir šią masę sukrėskite į 2-3 litrų stiklainį. Iš trijų didelių citrinų išspauskite sultis ir jas užpilkite ant šios tarkės. Viską išmaišykite ir palikite šaldytuve. Įprastai toks mišinys yra geriamas po šaukštelį, išmaišytas stiklinėje vandens. Kadangi česnakas dirgina skrandį- gerkite tik po valgio.

Kiaulpienių šaknų užpilas

3 šaukštus susmulkintų kiaulpie1 valgomąjį  šaukštą  užpilo 3 kartus per dieną, likus  pusę valandos prieš valgį.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *