Kas yra Pasninkas ir Abstinencija?

Kas yra Pasninkas ir Abstinencija? 

Iš pelenų

Iš pelenų

 

 Kas yra abstinencijos įstatymas ?

Katalikiškas tikėjimas mus įpareigoja daryti atgailą. Atgailai atlikti Bažnyčios įstatymais yra nustatytos atgailos dienos, kuriomis kiekvienas iš mūsų turėtų stengtis sau tinkamu būdu kuo geriau atlikti savo pareigas . Šiomis dienomis ir laikomasi pasninko bei abstinencijos. Atgailą ir apsimarinimą turėtų visų pirma lydėti kova su  savo asmeniniais blogais polinkiais, įpročiais ir ydomis .

Visuotinėje Bažnyčioje o taip pat ir Lietuvoje atgailos dienos yra visi metų penktadieniai ir Gavėnios laikas.

Kokio maisto reikia vengti abstinencijos dienomis?

Penktadieniais reikia susilaikyti nuo mėsiškų valgių. Tai ir yra absitencijos įstatymas. Šis  mėsiškų valgių  arba (abstinencijos) įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa (sultinius, konservus ir pan.)  Tačiau tikintiesiems galima valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus bei  jūros gėrybes.

Nuo mėsiškų valgių reikia susilaikyti visais metų penktadieniais, išskyrus tą dieną, jeigu ji su tampa su iškilmės diena. Abstinencijos taip pat laikomasi Pelenų trečiadienį ir Kūčių dieną.

Šisn abstinencijos įstatymas galioja visiems nuo 14 metų amžiaus. Jeigu Kūčios išpuola sekmadienį,

Kai Kūčių dieną pasitinkame sekmadienį, abstinencijos laikytis neprivalu, tačiau pageidautina.

Kas yra Pasninkas?

Pasninko įstatymas reguliuoja ne maisto pobūdį, bet valgymo kartų skaičių. Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą. Kitus du kartus valgymo kartus (pvz., ryte ir vakare) galima tik lengvai užkąsti.  Jeigu gersite pieną, vaisių sultis arba vandenį,- būkite tikri, jog pasninko tikrai nesulaužėte. Pasninko įstatymas liečia jau suaugusius asmenis- nuo 18 iki 60 metų amžiaus.

Ir abstinencijos ir pasninko laikomasi Pelenų dieną ir Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Kančios ir Mirties penktadienį . Tai reiškia, jog tomis dienomis susilaikoma nuo mėsiškų valgių ir sočiai valgoma tik vieną kartą dienoje.

Pasninko dvasia reikalauja susilaikyti nuo prabangaus maisto. Tikintieji pasninko metu yra skatinami atsisakyti tų maisto produktų, kuriems jie jaučia ypatingą pomėgį arba priklausomybę nuo jų, pvz.: kavos, saldumynų, alkoholio, tabako.

Nuo susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) ir pasninko įstatymų jus atleidžia tik pakankamai  rimta arba svarbi priežastis: negalimumas laikytis pasninko, didelis nepatogumas, liga, sunkūs fiziniai darbai ar kitos teisėtos priežastys.

Nuo šių įstatymų laikymosi yra atleidžiami:

  • a) ligoniai ir kūdikių laukiančios bei juos maitinančios motinos;
  • b) visi negalintys pasirinkti sau maisto, o turintys valgyti tai, kas jiems duodama;
  • c) krikštynų, jungtuvių, laidotuvių, mirusiųjų minėjimų dalyviai;
  • d)dirbantys sunkų fizinį ar protinį darbą.

Susilaikymą nuo mėsiškų valgių (abstinenciją) bei pasninką lydinti atgailos dvasia įpareigoja tikinčiuosius Gavėnios metu nerengti triukšmingų pasilinksminimų, griežčiau, negu paprastai, vengti svaigalų, atsakingiau vertinti laiką, skiriamą darbui, laisvalaikiui, pramogoms ar asmeniniams pomėgiams, laiką, praleidžiamą prie televizoriaus ar kompiuterio.

Tačiau visais šiais atvejais susilaikymas nuo mėsiškų valgių (abstinencija) lieka galioti Pelenų trečiadienį, Didįjį penktadienį ir Kūčių dieną.

Šiais metas Gavėnia prasideda Kovo 5 dieną. Visiems katalikams tarp 18 ir 60 metų šią dieną sočiai valgyti galima tik vieną kartą. Kada? Bažnyčiai tai nesvarbu, nes valgį ir valgymo laiką renkatės jūs. Du kartus dienoje jūs taip pat galite lengvai užkąsti. Jeigu jūs negalite laikytis pasninko, nuo mėsiškų patiekalų valgymo šią dieną deja negalite būti atleisti. Be mėsos turėtų valgyti vaikai nuo 14 metų amžiaus. Tačiau jaunesni vaikai to daryti neprivalo.  Nenusikalsite absitencijos įstatymui gerdami kavą , pieną arba sultis. Jeigu savo patiekalus pagardinsite grietine, majonezu arba kiaušiniais, -taip pat niekuo nenusidėsite.

Taigi, besilaikantieji dietos gali suderinti ir Pasninko ir Abstinencijos įstatymus su savo mitybos poreikiais jeigu to nori.

Gražių, ramių ir prasmingų Jums Gavėnios dienų:)

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *