5 dieta ir jos skyrimo indikacijos

5 dietos skyrimo indikacijos

5 dieta skiriama sergantiesiems ūmiais kepenų uždegimais , taip pat sergantiesiems kepenų uždegimais sveikimo fazėje,  ir sveikstantiesiems po  ūmaus  tulžies pūslės uždegimo (cholecistito). Ji taip pat tinka sergantiesiems lėtiniais kepenų uždegimais (nesant paūmėjimo reiškinių), esant kepenų cirozei – tuomet kai nėra išreikštų kepenų nepakankamumo reiškinių, sergant lėtiniu tulžies pūslės uždegimu ir tulžies pūslės akmenlige (jeigu nėra paūmėjimo reiškinių). Ji taip pat tinka visais šiais atvejais, jeigu nėra išreikštų skrandžio ir žarnyno  uždegimo požymių.

5 dietos tikslas

5 dieta skiriama siekiant maksimaliai apsaugoti kepenis nuo galimų cheminio sudirginimo reiškinių, pagerinti kepenų ir tulžies išskyrimo takų veiklą ir paskatinti tulžies išskyrimą.  Taip pat siekiama sureguliuoti cholesterino bei riebalų apykaitą , padidinti glikogeno kaupimąsi kepenų audinyje, paskatinti tulžies išsiskyrimą ir žarnyno motoriką.

5 dietos apibūdinimas

Ši dieta sudaryta iš fiziologinius organizmo poreikius patenkinančio baltymų ir angliavandenių kiekio. Jos laikymosi metu šiek tiek apribojamas sunkiai besilydančių  riebalų kiekis. Laikantis šios dietos rekomenduojama valgyti maisto produktus, kuriuose yra daugiau lipotropinių medžiagų, ląstelienos, pektino ir skysčių.

Laikantis šios dietos negalima vartoti daug azoto ir ekstrakcinių medžiagų , purinų, cholesterolio, oksalo rūgšties ir riebalų oksidacijos produktų turinčių maisto produktų. 5 dietoje vyrauja virti, užekpti ir labai retai troškinti patiekalai. Gyslotą mėsą  ir daug ląstelienos turinčius produktus rekomenduojama sutrinti arba sumalti. Patiekalų negalima barstyti trupiniais. Draudžiama valgyti labai šaltą maistą. Valgoma 5-6 kartus per dieną.

Kokia yra 5 dietos cheminė ir energetinė vertės?
  • Baltymai – 80 g (55 % gyvulinių baltymų),
  • Riebalai – 80 g (30 % augalinių riebalų),
  • Angliavandeniai  – 350-400 g (70-80 g cukraus);
  • Valgomoji druska – 10 g,
  • Laisvas skysčio kiekis – 1,5-2 l.
  • Laikantis 5 dietos galima vartoti ksilitą ir sorbitą  (25-40 g)
  • Energetinė 5 dietos vertė – 2400- 2600 kcal.

Tai yra pilnavertė dieta, pilnai patenkinanti energetinius organizmo poreikius. Dietoje yra optimalus baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis. Dietoje ribojami purinai ir azoto junginiai, taip pat cholesterolio, eterinių aliejų, riebalų, rūgštynių rūgšties kiekiai. Meniu yra praturtinamas lipotropinėmis medžiagomis ( cholinu, metioninu, lecitinu). Jame taip pat yra  yra pilnai patenkinamas dienos ląstelienos ir skysčių kiekis bei poreikiai.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *